Proclamatia Romania 2017

PROCLAMAȚIA ROMÂNIA 2017+

Când STATUL DE DREPT este în pericol, avem datoria să îl apărăm!

Prin adoptarea unor acte normative arbitrare și contrare intereselor cetățenilor este evident că în prezent guvernul nu respectă STATUL DE DREPT.

Pentru a-l putea apăra, legea trebuie să ne permită, nouă cetățenilor, să intervenim în mod legitim în procesul decizional.

 

CEREM:

 

  1. Niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată „Ordonanța 13”.

 

  1. Transparență în administrație prin e-guvernare.

 

  1. Avocatul poporului să fie ales direct de cetățeni.

 

  1. Cetățenii să poată sesiza direct Curtea Constituțională.

 

  1. Depolitizarea funcțiilor publice și ocuparea lor doar prin concurs.

 

  1. Membrii Guvernului să nu fie și parlamentari.

 

  1. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a guvernanților.

 

  1. Fără penali în demnitățile și funcțiile publice.

 

Punerea în practică a acestor puncte: referendum.

Note explicative

  1. Niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată „Ordonanța 13”.

„Ordonanța 13” este un termen generic care definește orice act arbitrar al autorității statului, fără o fundamentare care să țină cont de realitățile sociale și de consensul general al societății. „Ordonanța 13” înseamnă o inversare a valorilor fundamentale ale statului de drept.

 

  1. Transparență în administrație prin e-guvernare.

E-guvernarea presupune publicarea din oficiu (obligatorie și imediată) pe internet a tuturor actelor administrative ale instituțiilor finanțate din bani publici.

 

  1. Avocatul poporului să fie ales direct de cetățeni.

Alegerea directă a avocatului poporului de către cetățeni îi conferă acestuia legitimitate și reprezentativitate, oferind astfel cetățenilor și posibilitatea de a-l revoca atunci când acesta își încalcă atribuțiile.

 

  1. Cetățenii să poată sesiza direct Curtea Constituțională.

Controlul de constituționalitate a legilor și ordonanțelor de urgență să se realizeze și la inițiativa directă și neintermediată a cetățenilor, într-un număr de 100.000 de persoane cu drept de vot, similar cu pragul cerut de Constituție pentru o inițiativă legislativă. În aceste circumstanțe, Curtea Constituțională trebuie să aibă prerogativa de a suspenda aplicarea ordonanțelor/legilor asupra cărora a fost sesizată.

 

  1. Depolitizarea funcțiilor publice și ocuparea lor doar prin concurs.

Cu excepția funcțiilor din structurile guvernamentale – care prin natura lor sunt politice – toate celelalte funcții publice să fie ocupate doar prin concurs de competențe, transparent și nearbitrar.

 

  1. Membrii Guvernului să nu fie și parlamentari.

Exercitarea în același timp și de aceeași persoană a unei funcții executive și legislative constituie o încălcare a principiului fundamental de separare a puterilor în stat. Totodată este afectată eficiența exercitării prerogativelor asumate.

 

  1. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a guvernanților.

Acest lucru ar reprezenta expresia egalității depline a tuturor cetățenilor în fața legii, indiferent de calitatea acestora. Ne referim strict la cercetarea penală nu la arest și la membri ai Guvernului nu la parlamentari – care în prezent pot fi cercetați fără aviz.

 

  1. Fără penali în demnitățile și funcțiile publice.

Existența unei condamnări penale afectează credibilitatea demnitarilor și a funcționarilor publici, precum și încrederea în instituțiile publice. Nicio persoană care a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă nu mai poate candida, respectiv nu mai poate fi numită într-o funcție sau demnitate publică. În cazul care condamnarea apare pe parcursul exercitării mandatului, persoana respectivă trebuie să fie demisă imediat după pronunțarea hotărârii judecătorești. O persoană condamnată penal redobândește dreptul de a ocupa o funcție sau demnitate publică numai după reabilitarea judiciară.

 

 

*Desi punctul 6 nu este in totalitate pe placul meu – daca vreodata o sa mai avem o clasa politica curata, unui viitor Iorga, Titulescu, Maniu, etc o sa ii interzicem sa intre in guvern – am hotarat sa sustin aceasta proclamatie pentru a vorbi cu totii pe aceeasi voce.

23 thoughts on “Proclamatia Romania 2017”

  1. Sunt in general de acord, dar punctul 3 e prea vag si suna a cec in alb. Chiar daca in momentul asta lupta impotriva coruptiei e prioritara, ar trebui sa avem un pic de perspectiva. O astfel de clauza poate fi folosita pentru a justifica lucruri profund imorale (incalcari de libertati personale, dezvoltarea unui stat politienesc). Nu cred ca vrem sa dam legitimitate unei potentiale situatii de genul razboiului impotriva terorii. Ar trebui calificat putin acel “orice demers”. Altfel suna bine.

    Liked by 2 people

    1. O remarca pertinenta. Sunt de acord cu dumneavoastra. O posibila corectie?: “orice demers care nu incalca libertatile cetatenilor garantate de stat prin constitutie si prin legile actuale in vigoare”

      Like

  2. Aș dori să adăugați la această listă modificarea legii BEC, prin care să se dea posibilitatea cetățenilor să sancționeze pe toți candidații de pe liste prin vot. Adăugarea unei căsuțe pe buletinul de vot ce reprezinta opțiunea de a NU dori să fie reprezentat de nici una din opțiunile existente va ajuta la eliminarea candidaților aleși prin neprezentare sau voturilor de tipul “răul cel mai mic”. Cu siguranță participarea la vot ar crește și ar exista posibilitatea respingerii candidaților din care suntem acum forțați să alegem. Modificarea legislației în acest sens trebuie să specifice clar o procedură prin care un astfel de vot majoritar i-ar împiedica pe acești candidați respinși de a mai fi puși pe liste în următorul tur, chiar dacă și-au schimbat subit afilierea, denumirea sau sigla, fie sub candidatură independenta. Sper că am fost suficient de explicit și am reușit în a convinge cât de importantă ar fi această schimbare.

    Liked by 1 person

      1. Salut Paul!
        Am apreciat comentariul tau si m-as bucura sa aflu ca din ce in ce mai multi se informeaza si incearca sa gaseasca solutii mai eficiente pentru o guvernare corecta, lucru necesar peste tot in lume, nu doar in Romania.
        Chiar daca nu impartasesc in totalitate concluziile prezentate in acele filmulete, nu pot sa nu fiu de acord ca votul alternativ este evident mai bun decat cel conventional. Ambele insa dau gres in situatii din ce in ce mai numeroase si cu siguranta nu ar functiona corect in Romania pos-decembrista. Inca de pe vremea lui Platon si Aristotel s-a observat si demonstrat ca niste legi “bune” intr-o societate pot fi ineficiente sau chiar incorecte in alte societati. In cartea sa, “The Leaderless Revolution”, Carne Ross a scris (nu-mi amintesc exact formularea) cat de grav este ca nimeni nu mai cauta forme noi de guvernare, chiar si dupa ce ne-am convins ca cele curent implementate nu functioneaza (se referea la democratia in forma curenta, aproape varata cu forta pe gatul populatiei). In fine, referitor la propunerea mea de a modifica legea BEC privind alegerile din Romania, nu-mi este clar daca esti sau nu de acord cu ea, pentru ca playlist-ul din comentariul tau explica alt gen de probleme ale votului democratic, iar votul alternativ, de exemplu, nu ar exclude posibilitatea de a avea pe buletinele de vot varianta “Altii decat cei pe lista!”. Nu uita ca acest lucru s-a strigat in strada de multe ori si au fost destui politicieni care s-au manjit la gura cu expresii gen “Schimbarea clasei politice”. Romanii au nevoie de posibilitatea de a respinge acesti candidati pe care nu-i mai suporta, chiar si atunci cand nu exista alte variante pe buletinul de vot. Altfel, nu ne putem astepta decat la o scadere din ce in ce mai mare a numarului de voturi valabil exprimate, sau la inca multe sute de ani de voturi contra unor candidati. Personal sunt convins ca aceeasi situatie exista chiar acum si in USA, unde probabil peste 50% din electorat nu ar fi votat pe nici unul dintre candidati daca ar fi avut aceasta optiune pe buletin. In fond si la urma urmei, cu ce ar strica existenta acesteia? Daca sunt doar un mic procent care voteaza aceasta noua casuta ce respinge lista, atunci nu are nici un efect, exact ca si cand acele persoane nu s-ar fi prezentat la vot. In schimb, daca majoritatea populatiei isi doreste eliminarea celor de pe lista, nu vor mai avea scuza ca nu au avut unde pune stampila si nu vor mai fi voci care acuza pe nedrept pe cei care nu se prezinta la vot cu sistemul actual!

        Liked by 2 people

    1. Salut Bogdan Apostol.
      În primul rând , ideea cu pătratul de respingere a unui candidat ce va duce și la eliminarea efectivă din cursa pentru Parlament, nu este rea . Chiar îmi pare una ce ar putea într-adevăr aduce oameni în număr mai mare la vot .
      Cred însă că trebuie să fie dusă până la capăt:
      Ce se întâmplă când , din cauza votului de eliminare , din 500 de aleși mai rămân 230 ?
      Mai adaug o precizare/clarificare:
      Votul la prezidențiale în Statele Unite este la un minim în ultimii 20 de ani . În 2016 au votat “cam 55% din cetățenii cu drept de vot “; ( CNN https://www.google.ro/amp/s/amp.cnn.com/cnn/2016/11/11/politics/popular-vote-turnout-2016/index.html?client=ms-android-samsung)
      Ne ești departe deci când spui ca probabil peste 50% din cetățeni nu ar fi votat cu niciunul dintre candidați.

      Liked by 2 people

      1. @Bogdan Apostol: Da, sunt de acord cu ideea ta. Probabil ar fi util o imbinare a celor 2: vot alternativ plus casuta cu “Altii decat cei de pe lista!”

        Like

  3. Insider ca și independenta justiției trebuie sa fie unul dintre punctele proclamatiei. Neimplicarea serviciilor secrete în luarea deciziilor în justiție pentru a se evita folosirea justiției în interese politice.

    Liked by 1 person

  4. Modificarea legii electorale. Toti cei cu dosare in curs sa nu poată candida. Asa nu ne vom mai trezi in situatia penibilă in care cel ales nu -si poate exercita mandatul pentru ca e deja arestat. 2. Referendumul sa nu mai aibă doar valoare consultativa. Atat timp cat poporul isi spune parerea, intr-o democratie, ar trebui sa fie decisivă. Mai ales ca se mai cheltuie si niste bani pentru organizarea lui. 3. Gratierea se poate face nominal, nu in turmă. Si de unde pragul de 60 ani? Ca la pensie se iese la 65! O fi mai greu dupa 60 de ani sa stai la tv in puscarie decat sa muncești ? 4. Depolitizarea institutiilor si ocuparea functiilor de conducere de catre persoane competente, prin concurs, dar tot din sistem. Doar asta poate asigura performanta. 5. Discutarea si adoptarea si in România a directivei privind confiscarea extinsă a averii pentru recuperarea prejudiciilor create prin frauda . 6. Corelarea salariilor din privat cu cele de la buget. Economia va fi in echilibru si crevasa dintre bugetari si angajatii din privat s-ar diminua.

    Like

  5. 1. Pastrarea valorilor traditionale ale familiei
    2 .Principii ecologice , legislatie si aplicare
    3. Reabilitarea a tot ce tine de cultura, istorie, traditie
    4.Referendum-uri partiale si generale pentru ca societatea sa invete democratia adevarata

    Like

  6. lista de revendicari nu contine lustratia ( punctul 8 al proclamatiei de la Timisoara ) – interzicerea ceausistilor, comunistilor, securistilor, fsnistilor, pcristilor, utcistilor si a copiilor lor de a ocupa o functie publica si eliminarea onangeurilor care iau bani de la Soros si a altora cu interese obscure.
    pana nu va contine cele 2 revendicari, revendicarile voastre sunt penibile, nu taie raul de la radacina.
    intreaga clasa pulitica ar intra sub incidenta legii lustratiei.
    si da, casuta cu NU pe buletinul de vot este o revendicare utila.

    Like

    1. Din cate stiu, va fi citita la Timisoara de cei din Timisoara si trimisa catre autoritati. Acelasi lucru se va intampla si la Bucuresti. Probabil ar fi util ca fiecare dintre noi sa se duca la deputatul/senatorul din circumscrptia sa. Va fi promovata pe facebook si catre presa.

      Like

  7. Oameni buni !
    Nu putem continua după 27 de ani de promisiuni deșarte, de declin accelerat, să cerem, cu naivitatea din ’89, principii pe care Ei sa le respecte !
    Transparență , liber arbitru in justiție, lustrație ( chiar si penală) , moralitate….
    Cu tot respectul, golanii aştia se șterg la fund cu astfel de principii de 27 de Ani !
    Trebuie să cerem lucruri clare !
    Ferestre de timp finite și cât mai scurte de realizare a acestor obiective!
    Răspunderi clare pentru nerealizarea acestor cereri !
    Cunoscând situația actuală cu toții , realizând ca de departe cea mai apăsătoare problemă pentru societatea și economia românească este corupția endemică , complementar punctelor inițiale trebuie să Cerem ! :
    1 – Vrem legi clare și lipsite de ambiguități fals “scăpate” printre rânduri; (Clarificarea Urgentă a tuturor articolelor ce legiferează pedepsirea faptelor de corupție)
    2 – Vrem garanții nu doar politice ci cu implicaţii penale , în ceea ce privește Independența Justiției .
    3 – Justiţia Independentă și doar ea ne poate garanta ca oameni vor primi o judecată dreaptă și imparțiala , o judecată ce nu este făcută cu cătușele plimbate la televizor ci în săli de judecată moderne și accesibile tuturor! ;
    4 – Doar ea ne poate garanta ca noi toți vom fi nevinovați in faţa legii până la proba contrarie ,probă bine construită și legal obținută;
    5 – Cancerul numit corupție, nu se lecuieşte cu “2 Ani cu supendare și restrângerea unor drepturi cetățenești”;
    6 – Corupția trebuie făcută dispărută, cu cele mai punitive pedepse cunoscute vreodată in lumea liberă modernă , pentru toate faptele ce o implică şi o încurajează ;
    7 – Recuperarea prejudiciilor să nu fie prioritară, ci complementară acestor pedepse ;
    8 – Oferirea posibilității persoanei condamnate pentru astfel de fapte , de a plăti o suprataxă echivalentă cu suma adusă prejudiciu, înmulțită de zece ori . În schimbul acestei măsuri persoanei să îi fie garantată, suspendarea până la prima abatere similară, a executării oricărui fel de pedepse ;
    9 – Condamnații de orice fel din penitenciare sa fie recunoscuți, nu ca eșecuri de caracter personal , ci ca eșecuri a societății in totalitatea ei , a sistemului ce îi aduce într-o derivă morală;
    Astfel să se creeze condițiile pentru cel mai avansat Sistem de Reintroducere în Societate prin Muncă Plătită și Educație Gratuită în Regim de Detenție ; (O nouă formă de detenție care să își facă un obiectiv din reintroducerea cu succes în societate a fostului condamnat şi nu pedepsirea lui! )

    Sper să înțelegem cu toții ca vremea naivităților a trecut de mult , Centenarul se apropie și nu putem după 100 de Ani , cu atât de multe încercări , să continuăm pe aceleași căi ce ne-au adus aici !

    Like

Leave a comment